i istoria mas

Πριν λίγα χρόνια βρεθήκαμε μαζί με τη σύζυγό μου αντιμέτωποι με μία κατάσταση που ποτέ δε περνούσε από το μυαλό μας ότι υπάρχει σαν πρόβλημα. Αλλά και να περνούσε δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα συμβεί σε εμάς.

Ενάμιση χρόνο ζούσαμε με δύο γατούλες, αγαπημένες αδερφές, που είχαμε μαζέψει από το δρόμο σε άθλια κατάσταση.

Η όλη συμβίωση ήταν ειδυλλιακή. Τα δύο γατάκια ήταν απολύτως αγαπημένα, παίζανε μεταξύ τους συνέχεια, κοιμόντουσαν αγκαλιά και μας πρόσφεραν στιγμές χαράς, συγκίνησης και αγάπης. Έδιωχναν παράλληλα κάθε ενοχή για τις ώρες που λείπαμε από το σπίτι λόγω δουλειάς, επειδή είχαν παρέα η μία την άλλη.

Η αρχή του κακού

Μέχρι που μια μέρα ξέσπασε η μπόρα. Οι δύο αγαπημένες μέχρι τότε αδερφούλες κήρυξαν τον πόλεμο μεταξύ τους. Κόλαση! Για όποιον το έχει ζήσει μέσα στο σπίτι του, να μαλώνουν δύο γάτες, προκαλεί συναισθήματα τρόμου. Κραυγές και ουρλιαχτά που παγώνουν το αίμα. Τούφες τρίχες με αίμα κολλημένες να πετάνε στον αέρα και δύο Άγγελοι που μετατράπηκαν σε δαίμονες να δίνουν μάχη με σκοπό την εξόντωση του αντιπάλου.

Δεκάδες απορίες! Τι, πως, γιατί, θα περάσει, τι να κάνουμε εμείς;

Και φυσικά καμία βοήθεια, αφού οι κτηνίατροι είναι γιατροί και ελάχιστα γνωρίζουν για την ψυχοσύνθεση της γάτας. Και όσοι, μάταια, προσπάθησαν να μας καθοδηγήσουν σε κάποια λύση, απέτυχαν παταγωδώς. Κάποιοι μάλιστα έκαναν τα πράγματα χειρότερα, ενώ ακούσαμε μέχρι και λύσεις… επικίνδυνες!

Κανένα Ελληνικό βιβλίο, καμία λύση σε forum ή ιστοσελίδα.

Απελπισία. Και ένα σπίτι χωρισμένο σε δύο ζώνες. Ο ένας στη μία πλευρά, ο άλλος στην άλλη.

Κι όμως… γίνεται αλλιώς

Μετά τους ειδικούς, η επόμενη «λύση» προτάθηκε από τους κοντινούς. Όχι από κακία, αλλά από άγνοια συγγενείς και φίλοι προέτρεπαν να δώσουμε το ένα για να… ησυχάσουμε.

Και πως να διαλέξεις; Πως να αποχωριστείς ένα από τα δύο πλάσματα που είναι τα παιδιά σου;

Πιστεύαμε στη λύση. Ισως από ένστικτο, ίσως επειδή δεν θέλαμε να δεχτούμε πως δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

Ψάξαμε. Ψάξαμε πολύ. Ψάξαμε υπερβολικά, μέχρι να βρούμε την άκρη του νήματος.

Μετά όλα πήραν το δρόμο (της ενημέρωσης) στο μυαλό μας.

Μάθαμε για τα multicat houses και τα προβλήματα που έχουν. Μάθαμε για την ούρηση εκτός αμμολεκάνης, για την επιθετικότητα στα ανθρώπινα μέλη της οικογένειας και για πολλά ακόμη κοινά προβλήματα των γατογονιών.

Μάθαμε επίσης πως σε ορισμένες χώρες υπάρχουν ειδικοί για τη συμπεριφορά και την ψυχοσύνθεση της γάτας. Και δεν είναι κτηνίατροι.

Είναι άτομα που έχουν ζήσει με πολλές γάτες, έχουν μελετήσει το αιλουροειδές ως είδος και έχουν δημιουργήσει  έναν παγκόσμιο οργανισμό όπου μοιράζουν τις γνώσεις τους και εκπαιδεύουν νέα άτομα στο να κατανοούν τις γάτες και την ιδιοσυγκρασία τους.

Δεν είναι ένα επάγγελμα που έρχεται σε σύγκρουση με τον κτηνίατρο, αλλά υπάρχει απόλυτη συνεργασία.

Το 1/3 των προβληματικών συμπεριφορών μιας γάτας οφείλονται σε παθολογικά θέματα, όπου τη λύση μπορεί να δώσει μόνο ο γιατρός.

Αν υπάρχει υποψία παθολογικού θέματος, η γάτα πρέπει πρώτα να εξεταστεί από γιατρό και αφού αποκλειστούν αίτια που οφείλονται σε θέματα υγείας, τότε ο συμπεριφοριστής «αναλαμβάνει δράση».

Η λύση

Βρίσκοντας την… πηγή, πέσαμε με τα μούτρα. Οι συμπεριφοριστές ανά τον κόσμο έχουν εκδώσει άφθονα βιβλία, μοιράζοντας γνώσεις και εμπειρίες.

Οι ώρες ανάγνωσης αν αθροιστούν με εκείνες της παρακολούθησης των ειδικών βίντεο… βγάζουν ένα τεράστιο αριθμό.

Πρώτα και κύρια για το δικό μας πρόβλημα.

Long story short, που λένε και στο χωριό, όχι μόνο τα ξαναφτιάξαμε στις δικές μας γατούλες, αλλά προσθέσαμε άλλες 8 στην οικογένειά μας, ζώντας όλες μαζί απόλυτα αρμονικά και ειρηνικά, χωρίς κανένα από τα συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα multicat houses.

Η γνώση είναι για να μοιράζεται…

Στο μεσοδιάστημα έχοντας συμμετοχή και δραστηριότητα σε διάφορες ομάδες που αφορούν γάτες στα social media, αρχίσαμε να επικοινωνούμε με αρκετούς ανθρώπους που αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα. Διαπιστώσαμε πολύ γρήγορα το πόσο κοινά και συνηθισμένα είναι κάποια θέματα.

Δώσαμε λύσεις σε πάρα πολλές περιπτώσεις επικοινωνώντας απλά μέσω μηνυμάτων, στον ελάχιστο χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας και χωρίς οργάνωση.

Προς το Crazy Cat Gentleman

Παράλληλα διαπιστώναμε κάθε μέρα το τεράστιο κενό που υπάρχει στην Ελλάδα πάνω στην ενημέρωση για θέματα συμπεριφοράς της γάτας, καθώς και την παντελή άγνοια από τη συντριπτική πλειοψηφία των κτηνιάτρων πάνω σε αυτά τα θέματα.

Όλο αυτό την ώρα που η φήμη  για όσα κάναμε άρχισε σιγά σιγά να εξαπλώνεται. Τα tags στο όνομά μου σε comments posts με θέματα προβλήματα συμπεριφοράς γάτας έπεφταν βροχή. Γινόντουσαν από άτομα που είχαμε βοηθήσει είτε με απλές συμβουλές είτε με πολύωρες συζητήσεις, που είχαν σκοπό να ανακαλύψουμε τα αίτια των προβλημάτων και να δώσουμε λύσεις.

Το διάβασμα είναι καθημερινό και η επιμόρφωση συνεχής, καθώς υπάρχουν πολλά webinars από τους πιο ειδικούς πάνω στη γάτα, που μοιράζονται online τις γνώσεις τους. Είδαμε λοιπόν πόσες πολλές γατούλες βοηθήσαμε να κρατήσουν το σπίτι τους, να λύσουν τα προβλήματά τους που έκαναν τη ζωή των γονιών τους κόλαση, αλλά κυρίως καινούργιες γατούλες να μπούνε σε σπίτια που είχαν γάτα, αλλά φοβόντουσαν να προσθέσουν μια καινούργια λόγω παλιότερων άσχημων εμπειριών με λανθασμένες προσπάθειες.

Αποφασίσαμε λοιπόν να το κάνουμε όλο αυτό πιο οργανωμένα και επαγγελματικά δημιουργώντας την ιστοσελίδα του thecrazycatgentleman.gr και την αντίστοιχη σελίδα στο facebook που θα αποτελέσουν αρχικά μία πηγή πληροφοριών απαραίτητες για τον κάθε γατογονιό, αλλά κυρίως μια πλατφόρμα επικοινωνίας με σκοπό την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, που θα δίνει παράλληλα τη δυνατότητα προσωπικής επαφής με τον thecrazycatgentleman για να λύσει επί συγκεκριμένου το πρόβλημα σας.