IMG 0797 Retouch

Κάντε με έξυπνες κινήσεις τις γάτες σας πιο ευτυχισμένες

Όλοι θα έχετε παρατηρήσει το πόσο πολύ αρέσει στις γάτες να είναι σε υπερυψωμένα μέρη. Από την κορυφή των μαξιλαριών του καναπέ ή της πολυθρόνας, το ψυγείο, τα ντουλάπια της κουζίνας, βιβλιοθήκες, καλοριφέρ ή γατόδεντρα, συνηθίζουν να περνάνε μεγάλο μέρος του χρόνου τους εκεί.

Ας δούμε κάποιους βασικούς λόγους για τους οποίους μπορεί να σνομπάρουν την ακριβή φωλίτσα που τους πήρατε και τοποθετήσατε στο πάτωμα, προτιμώντας να βρίσκονται σε ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

Καλύτερη οπτική επίβλεψη του χώρου για επικείμενους κινδύνους

Όταν μια γάτα παίρνει θέση σε ψηλό σημείο του χώρου έχει πολύ καλύτερη εποπτεία του περιβάλλοντός της. Έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί κάποιον θηρευτή ή αντίπαλη γάτα  από απόσταση που θα της δώσει χρονικά τη δυνατότητα να σχεδιάσει την απάντησή της. Δηλαδή τη διαφυγή της ή επίθεσή της, να παραμείνει σιωπηλή και κρυμμένη μέχρι να περάσει ο κίνδυνος και να διαπιστώσει καλύτερα αν ό,τι την πλησιάζει είναι φίλος ή εχθρός.

Αποφυγή πισώπλατων επιθέσεων 

Βάζοντας πλάτη στον τοίχο ή στο τζάμι του παραθύρου, μειώνεται η πιθανότητα για μια άλλη γάτα να μπορέσει να την επιτεθεί από πίσω, γεγονός που προσφέρει ηρεμία και ασφάλεια.

Τρόπος επίδειξης ισχύος και ανώτερης θέσης ιεραρχικά

Σε ένα σπίτι με πολλές γάτες που ζουν σαν αγέλη, υπάρχει ιεραρχία. Όταν υπάρχει ένταση μεταξύ δύο γατών, αυτή που είναι πιο ψηλά στην ιεραρχία, μπορεί να αποτρέψει την επιθετικότητα της άλλης και ένα θερμό επεισόδιο, ανεβαίνοντας απλά σε ένα ψηλότερο σημείο

Απομονωμένα Απρόσβλητα Ησυχαστήρια

Σε σπίτια που υπάρχουν σκυλιά ή μικρά παιδιά, τα ψηλά σημεία που δεν έχει πρόσβαση κανείς παρά μόνο οι γάτες, είναι τα μέρη που μπορούν να κάνουν αυτό που τους αρέσει πολύ. Να αράζουν στην ησυχία τους.

Ιδανικά παρατηρητήρια για πιθανά θηράματά τους

Όπως μια γάτα ανεβαίνει σε κλαδιά δέντρων στη φύση για να παρατηρήσει και να κυνηγήσει τα πουλιά, ένα περβάζι παραθύρου ή ένα γατόδεντρο δίπλα στην μπαλκονόπορτα, μετατρέπουν το έξω περιβάλλον σε μια τηλεόραση για τη γάτα γεμίζοντας πιο ευχάριστα τις ώρες της.

Δυνατότητα άσκησης και εμπλουτισμός του παιχνιδιού

Όταν μια γάτα κάνει ένα μεγάλο άλμα για να φτάσει ψηλά ή όταν ανεβοκατεβαίνει σκαρφαλώνοντας σε ένα γατόδεντρο, κάνει κινήσεις που θα έκανε και στη φύση, εξασκώντας μύες και αρθρώσεις που είναι απαραίτητο να είναι σε καλή κατάσταση. Επιπλέον ξύνει και ακονίζει τα νύχια της (εφόσον έχει το κατάλληλο γατόδεντρο) έτσι μειώνονται οι φθορές στα έπιπλά μας. Σε ένα σπίτι με πολλές γάτες η ύπαρξη πολλών επιπέδων και κορμών κάνουν το παιχνίδι του κυνηγητού πιο ενδιαφέρον γυμνάζοντας τις γάτες με τον ιδανικότερο τρόπο.

Ενα μέρος με αποκλειστικά γατίσια οικεία μυρωδιά

Όλα τα δικά μας έπιπλα έχουν και τη δική μας μυρωδιά ή κάποιου ανθρώπινου επισκέπτη που ήρθε σπίτι μας. Τα ψηλά σημεία ή τα γατόδεντρα είναι μέρη που έχουν αποκλειστικά τη δική τους μυρωδιά. Ειδικά για φοβικά προς τους ανθρώπους γατάκια είναι ένα μέρος που μπορούν να αισθανθούν ασφαλείς όταν θα έρθει κάποιος επισκέπτης, αλλά και να μειώσουν το στρες που δημιουργείται από τη μυρωδιά που θα αφήσει κάποιος ξένος στην πολυθρόνα που τους αρέσει. Σε σπίτια με πολλές γάτες πρέπει να εξασφαλίζουμε πληθώρα τέτοιος σημείων για να αποφεύγουμε εντάσεις μεταξύ των γατών.

Ζεστασιά

Οι γάτες είναι ζώα της ερήμου και λατρεύουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Το χειμώνα ειδικά η ζέστη από τα θερμαντικά μας σώματα, βάση κανόνων φυσικής, κινείται πάνω. Έτσι η γάτα θα διαλέξει ένα ψηλό σημείο από ένα άνετο κρεβατάκι που θα είναι τοποθετημένο στο πάτωμα.

 

Πως θα διαμορφώσω σωστά όμως το σπίτι για τις γατούλες μου;

Τις επόμενες εβδομάδες o  The Crazy Cat Gentleman θα ανεβάσει το μοναδικό online petshop στην Ελλάδα, αποκλειστικά με προϊόντα που αφορούν στη συμπεριφορά της γάτας. Με μια μεγάλη γκάμα από επιτοίχιες φωλιές, σκαλοπατάκια σιζάλ, ονυχοδρόμια και γατόδεντρα ποιοτικά και σταθερά, σε απίστευτες τιμές. Μια ακόμα πρωτοποριακή υπηρεσία που θα προσφέρουμε θα είναι το ταίριασμα της κάθε γάτας με το κατάλληλο προϊόν και συμβουλές χωροθέτησής τους για να μπορέσουν οι γατούλες σας να τα αξιοποιήσουν στο έπακρο, ανάλογα την ηλικία, το ταπεραμέντο τους, το βάρος τους και την κινητικότητά τους.