Πως θα αποτρέψετε τη γάτα σας από το να καταστρέψει τα επιπλά σας

Ένας από τους λόγους που πολλοί διστάζουν να υιοθετήσουν γατούλα είναι οι πολλές ιστορίες που έχουν ακούσει για κατεστραμένους καναπέδες και σχισμένες κουρτίνες. Ιστοριές αληθινές χωρίς δόσεις υπερβολής. Τα νύχια μιας γάτας είναι ικανά να προξενήσουν ανεπανορθωτες ζημιές σε έπιπλα, πράγμα που θα γίνει αν δεν πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα για να το περιορίσουμε αρκετά μέχρι και να το εξαλλείψουμε.

Πριν ξεκινήσουμε να δίνουμε λύσεις για το πρόβλημα θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε το λόγο για τον οποιό συμβαίνει αυτό. Η γάτας δεν το κάνει αυτό για να σας τσατίσει, ούτε για να σας εκδικηθεί. Όσες φορές και να τη φωνάξετε γιατί ξύνει τη γωνιά της πολυθρόνα σας, δεν πρόκειται να σταματήσει γιατί θα αντιληφθεί ότι αυτό είναι λάθος. Το πολύ πολύ να σταματήσει να το κάνει παρουσία σας. Όταν δε θα είστε παρόν θα παέι και θα ξυθεί συνεχίζοντας της σταδιακή αλλά ολοκληρωτική καταστροφή της. Δεν είναι θέμα ασέβειας ούτε ότι δε σας αγαπά.

Η γάτα ξύνει τα νύχια της από βιολογική ανάγκη. Δεν γίνεται από καπρίτσιο. Έχετε σιγουρα όλοι παρατηρήσει το πως τεντώνεται μετά τον ύπνο σκαλώνοντας να νυχάκια των χεριών και μετά τραβάνε με μανιά τα σκαλωμένα νύχια. Είναι απαραίτητο για να ενεργοποιηθεί το σώμα της μετά τον 3ο απογευματινό υπνάκο. Επίσης τα νύχια, ειδικά της οικόςιτης, γάτας μεγαλώνουν με γρήγορους ρυθμούς. Αν δεν τα κόβουμε εμείς τότε ο καναπές πρέπει να ξυθεί για να ακονιστούν, έτσι ώστε να μην σκαλώνουν σε υφάσματα αλλά ούτε να μπαίνουν στο δέρμα, πράγμα που μπορεί να συμβεί σε ηλικιωμένες γάτες.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να ικανοποιήσουμε τη βιολογική αυτή ανάγκη της γατούλας μας, χωρίς να πλουτίσουμε τους επιπλάδες και ταπετσέρηδες. Δυό λύσεις υπάρχουν που πρέπει όμως να εφαρμοστούν συνδυαστικά για να έχουμε αποτέλεσμα. Η μιά είναι να προσφέρουμε στο τετράποδο παιδάκι μας άλλες διεξόδους για να ικανοποιείτη βιολογική αυτή ανάγκη και η άλλη να κάνουμε τον καναπέ/πολυθρόνα μας όσο λιγότερο ελκυστικό γίνεται.

Για το πρώτο κομμάτι θα πρέπει να εξοπλίσουμε το σπίτι μας με γατόδεντρα και ονυχοδρόμια και να κατευθύνουμε εκεί τη καταστροφική αλλά αναγκαιά δραστηριότητα. Προσοχή όμως. Θα πρέπει να βρείτε ποιο είναι το κατάλληλο για τη γάτα σας συγκεκριμένα, ανάλογα με τα κιλά της, το πόσο δραστήρια είναι, σε τι θέση (οριζόντια ή κάθετη) αρέσκεται να ξύνεται, τη διαμόρφωση του χώρου, ακόμα και το υλικό. Υπάρχουν γατόδεντρα/ονυχοδρόμια με σχοινι σιζάλ, από χαρτόνι οντουλέ, από ψάθα. Τα μεγέθη σε ότι αφοράτο ύψος, αλλά και τη διάμετρο των κορμών, είναι πάρα πολλά. Ο the crazy cat gentleman μπορεί να σας βοηθήσει στην επιλογή ανάλογα και το πορτοφόλι σας.

Για να κάνετε τον καναπέ λιγότερο ελκυστικό για ξύσιμο, σας κυκλοφορούν στην αγορά αρκετά σκευάσματα που υποτίθεται απωθούν τις γάτες. Μπορείτε να δοκιμάσετε επίσης να τον ψεκάσετε με λεμόνι ή κάποιο άλλο εσπεριδοειδές που υποτιθεται δεν είναι μυρωδιες που αρέσουν στα αιλουροειδή. Πιο δραστικός τρόπος είναι να τον καλύψεται με κάποιο ριχτάρι με ύφασμα που δεν βολευέι στο ξύσιμο των νυχιών(κάτι λειό και όχι με επιφάνεια ζαγρέ ήμε κόμπους να σκαλώνει το νύχι). Ξαναλέμε πως μην προσφέροντας άλλη διέξοδο για ξύσιμο ούτε από λεμόνι θα καταλάβει η γάτα σας, ούτε από το απωθητικό με τις καλύτερες κριτικές που βρήκατε από την Αμερική.

Τέλος να πούμε πως αν η γατούλα σας δεν είναι πολύ δραστήρια έτσι ώστε να ακονίζει καλά τα νύχια της στο γατόδεντρο που θα την πάρετε, καλό θα ήταν που και που να της τα κόβετε στις άκρες πράγμα που θα βοηθήσει αρκετά τη γατούλα και να μη σκαλώνει σε υφάσματα αλλά και να περπατά καλύτερα. Στις αδέσποτες γάτες ποτέ δε θα δείτε τεράστια γυρισμένα γαμψα νύχια γιατί τα ακονίζουν με το σκαρφάλωμα αλλά και την επιπλεόν δραστηριότητα που έχουν συνηθως από τις οικόσιτες.