gata

Μικρά tips για να κάνετε πιο άνετη τη ζωή των μικρών θηρίων σας

Οι γάτες, ως ζώα της ερήμου, που είναι η αρχική τους καταγωγή, δεν κινδυνεύουν τόσο από τη ζέστη όπως άλλα κατοικίδια και ιδιαίτερα τα σκυλιά. Παρ´όλα αυτά είναι κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξουμε κυρίως για την υγεία τους, αλλά και για να τους κάνουμε τη ζωή πιο άνετη.

Σημεία Προσοχής

Προσοχή στα παράσιτα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα παράσιτα είναι μεγαλύτερα σε αριθμό και οι πιθανότητες να κολλήσουν στις γατούλες μας μεγαλύτερος. Τηρήστε ευλαβικά το πρόγραμμα αποπαρασίτωσης που σας έχει δώσει ο γιατρός σας.

Προσοχή στα εγκαύματα. Οι γάτες μπορούν κι αυτές να πάθουν έγκαυμα από τον ήλιο ειδικά αν είναι ανοιχτόχρωμες στα αυτιά τους. Εξασφαλίστε ότι θα έχουν πάντα πρόσβαση σε ίσκιο και τσεκάρετε ανά διαστήματα τις άκρες των αυτιών για τυχών αλλοιώσεις. Σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιήσετε αντηλιακό χωρίς να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, καθώς κάποια περιέχουν ουσίες τοξικές και θανατηφόρες για τη γάτα.

Προσοχή στις ανακλίσεις παραθύρων. Χρειάζεται ελάχιστος χρόνος για να παγιδευτεί μια γάτα σε παράθυρο ανοιχτό κατά αυτόν τον τρόπο και δυστυχώς κάθε χρόνο γίνονται πολλά τέτοια ατυχήματα. Αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να αερίζετε το σπίτι σας προμηθευτείτε ειδικά προστατευτικά που θα βρείτε σε εξειδικευμένα petshop.

Προσοχή στην «τρίτη ηλικία». Οι ηλικιωμένες γατούλες είναι πιο ευάλωτες και ευαίσθητες στη ζέστη. Εξασφαλίστε τους δροσερά, σκιερά και ήρεμα σημεία στο σπίτι και έχετε το νου σας λιγάκι παραπάνω για σημάδια δυσφορίας ή δυσκολίας στην αναπνοή σε περιόδους καύσωνα. Αν διαπιστώσετε διαφοροποιήσεις στη συμπεριφορά, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας

Προσοχή στο μουχλιασμένο φαγητό. Η υγρή τροφή σε υψηλές θερμοκρασίες θα πρέπει ή να μεταφέρετε στο ψυγείο αν δεν καταναλώνετε σύντομα. Σε περιπτώσεις, δε, που διαπιστώσουμε σημάδια αλλοίωσης θα πρέπει να απορρίπτεται. Για τις αδέσποτες προτιμήστε ξηρά τροφή και εξασφαλίστε τους νερό.

Προσοχή για σημάδια θερμοπληξίας. Αν η θερμοκρασία είναι τόσο υψηλή, που μας προκαλεί δυσφορία το πιθανότερο είναι και η γάτα να αισθάνεται το ίδιο. Ειδικότερα, αν δείτε πως η γάτα σας λαχανιάζει (χωρίς να την στρεσάρει κάτι) και τα πατουσάκια της είναι ιδρωμένα, ίσως να είναι σημάδια πως η ζέστη εκείνη της στιγμή την επηρεάζει αρκετά. Μεταφέρετέ την σε δροσερό μέρος, ανοίξτε κλιματισμό ή κάποιον ανεμιστήρα και συνεχίστε να την παρατηρείτε προσεκτικά.

Όχι στο (κλειστό) αυτοκίνητο. Ποτέ δεν αφήνουμε τη γάτα μόνη το καλοκαίρι μέσα στο αμάξι. Σε ελάχιστο χρόνο μπορεί να προκληθεί θανατηφόρα ζημιά, ειδικά σε σκουρόχρωμα αυτοκίνητα αν τα βλέπει ο ήλιος.

Ναι στο (φρέσκο) νερό. Δώστε πρόσβαση σε φρέσκο καθαρό νερό. Βάλτε μπολάκια σε περισσότερα από δύο μέρη και ανανεώνετέ  τα συχνά. Οι γάτες δεν καταδέχονται να πιούν βρόμικο νερό που έχει μείνει ώρα στάσιμο και το καλοκαίρι χρειάζεται να πίνουν παραπάνω, ειδικά αν καταναλώνουν ξηρά τροφή. Ιδανικά πάρτε τους ένα σιντριβάνι καθώς η συνεχής ροή κρατά το νερό δροσερό και οι γάτες έλκονται από το τρεχούμενο νερό με αποτέλεσμα να πίνουν παραπάνω.

Έξτρα tips για τις γάτες που κυκλοφορούν και έξω

Το να αφήνουμε τις γάτες μας να κυκλοφορούν και έξω εμπεριέχει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ κινδύνους για αυτές, ιδιαίτερα στο αστικό περιβάλλον. Έτσι και τις περιόδους καύσωνα θα πρέπει, αν έχουμε επιλέξει για αυτές τον συγκεκριμένο επικίνδυνο τρόπο ζωής, να φροντίζουμε κάποια επιπλέον θέματα.

Προσοχή στις ώρες που βγαίνουν έξω. Αποφύγετε να τις αφήνετε τις μεσημεριανές ώρες που οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες και ο ήλιος πιο επικίνδυνος. Προτιμήστε το σούρουπο ή τις πρώτες πρωινές ώρες.

Αφήστε νερό και έξω, χωρίς να ξεχνάτε να το ανανεώνετε  συχνά. Ετσι, παράλληλα, θα βοηθήσετε και τα καημένα αδεσποτάκια.

Τσεκάρετε τα πατουσάκια της.  Η άσφαλτος κάτω από τον θερινό ήλιο πιάνει πολύ υψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη επαφή με τα μαλακά μαξιλαράκια μπορεί να δημιουργήσει πληγές από εγκαύματα. Αν διαπιστώσετε κάτι τέτοιο επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να σας χορηγήσει κάποια αλοιφή που θα ανακουφίσει τα πόδια από τον πόνο και θα αποτρέψει μολύνσεις

Φροντίστε για την ηλεκτρονική σήμανση των τετράποδων παιδιών σας. Εκτός του ότι είναι υποχρεωτικό από τον νόμο θα σας βοηθήσει πολύ σε περίπτωση που χαθεί, τραυματιστεί ή το μαζέψει κάποιος άλλος.

Απαιτήστε από τον γιατρό σας να κόψει την άκρη από το αυτάκι μετά την στείρωση. Με αυτόν τον τρόπο και δεν θα παιδέψετε εθελοντές να το πιάσουν χωρίς να συντρέχει λόγος και δεν θα μπει κάποιο θηλυκό στη διαδικασία να ανοιχτεί πάλι σε αναίτιο χειρουργείο και θα ξέρει και ο κόσμος που το βλέπει πως κάποιος  φροντίζει το ζωάκι.

Τσεκάρετε τη γατούλα σας πιο συχνά από συνήθως. Παράσιτα, ξερά χόρτα, τζιβες, πληγές από καβγάδες με άλλες γάτες είναι αυτά που πρέπει να προσέχετε.