Βρήκατε ένα γατάκι και θέλετε να το πάρετε σπίτι αλλά νομίζετε πως η γάτα σας δεν δέχεται άλλη; Λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι και σκέφτεστε να βρείτε μια παρέα για τη γάτα σας; Κάποιος συγγενής ή φίλος σας άφησε «κληρονομιά» το παιδί του γιατί ήξερε πως τα αγαπάτε, επειδή ήδη έχετε ένα; Είδατε ένα ποστ υιοθεσίας και κάτι σκίρτησε μέσα σας ενώ ήδη έχετε γάτα? Θέλετε απλά να μεγαλώσετε την γατοοικογένειά σας;

Οι γάτες είναι ζώα territorial. Αν δε φέρετε την καινούργια γάτα στο σπίτι σας με το σωστό τρόπο ρισκάρετε:

  1. Να πιαστούν κουβάρι και μετά να γίνει πιο δύσκολο και χρονοβόρο να τα βρούνε λόγω της κακής ανάμνησης του τσακωμού
  2. Να στρεσσαριστεί πολύ η μία ή και περισσότερες από τις γάτες και να βγούνε διάφορα προβλήματα υγείας στην επιφάνεια. Να θυμάστε πως το άγχος στις γάτες πάρα πολύ εύκολα προκαλεί παθολογικά θέματα όπως, ενδεικτικά, το να φράζουν ουρήθρες ή στοματίτιδες.
  3. Να τραυματιστεί σοβαρά μία γάτα. Οι γάτες είναι εξοπλισμένες με δόντια αλλά και τέσσερα σετ από νύχια που όταν θα μπούνε σε fight mode μπορεί να προξενήσουν μεγάλες ζημιές
  4. Να αρχίσουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές όπως ούρηση εκτός λεκάνης, φοβικότητα, επιθετικότητα προς ανθρώπους ή και υπερβολικό νιαούρισμα.
  5. Να χαλάσετε τη μέχρι τώρα σχέση σας με τη γάτα, ακόμα κι αν απομακρύνετε μετά το νέο γατάκι. Η έκφραση ζηλιαρόγατα δεν έχει βγει τυχαία. Για τη γάτα ο άνθρωπός της, τα χάδια και η προσοχή του είναι ένας από τους βασικούς της πόρους και μια απότομη και απρόσεκτη αλλαγή στη ρουτίνα αυτή, μπορεί να τραυματίσει τη σχέση σας και τον τρόπο που σας βλέπει.

Ακολουθήστε τις συμβουλές του Γιάννη για τη διαδικασία προσαρμογής τους, εφαρμοσμένη στις δικές σας ανάγκες και τυχόν ιδιαιτερότητες των γατών σας.