Πως να κάνετε την επίσκεψη στο γιατρό όσο το δυνατό λιγότερο οδυνηρή για τη γάτα και για σας

Για τους περισσότερους γατογονείς η διαδικασία εισαγωγής του μωρού τους στον γατοφόρο και η μεταφορά από και προς τον κτηνίατρο, φαντάζει βουνό και ολοκλήρωσή του παρόμοια με άθλο του Ηρακλή που έχει να κάνει με μυθικά τέρατα. Αν το δείτε από την οπτική γωνία της γάτας, η αντίδρασή της είναι απολύτως φυσιολογική. Εκεί που είσαι αραχτή και χωρίς κάποιον να σε  προειδοποιήσει, ο πιστός σου δούλος εμφανίζει από το πουθενά ένα κουτί που δεν το ξέρεις, αλλά κάτι αρνητικό φέρνει στη θυμησή σου, και προσπαθεί να σε βάλει μέσα. Πρέπει να αντισταθείς. Κάπου εκεί θυμάσαι πως την τελευταία φορά που κατάφερε και σε έβαλε μέσα, σε έβγαλε από τον χώρο σου, που μόνο εκεί αισθάνεσαι ασφάλεια, εβλεπές πολλά πράγματα μέσα από τα καγκελα του κλουβιού που σε φόβιζαν και αισθανόσουν τρομοκρατημένη. Πρέπει να αντισταθείς. Μπήκες σε ένα άλλο μεγαλύτερο κλουβί που έκανε θόρυβο και κουνιόταν και σε βάλαν σε ένα δωμάτιο που μύριζε άλλα ζώα, ένας μικρός άνθρωπος ερχόταν και χτυπούσε το κλουβί σου και ένας πολύ μεγάλος σκύλος έσκυψε και αφού σε μύρισε με την τεράστια μουσούδα του σε γάβγισε κάνοντας σε πραγματικά να κατουρηθείς πάνω σου. Πρέπει να αντισταθείς. Μετά σε βγάλανε από το κλουβί πάνω σε ένα κρύο τραπέζι και κάποιος άγνωστος σε τσιμπούσε με κάτι που πονούσε πολύ και σε άγγιζε με τρόπο καθόλου ευχάριστο. Πρέπει να αντισταθείς.

Κάπως έτσι φέρνοντάς το σε ανθρώπινα μέτρα αισθάνεται και σκεφτεται μια γάτα. Κάποια πράγματα δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε. Δεν μπορώ να σας μάθω με τίποτα πως θα κάνετε μια γάτα να απολαμβάνει την επίσκεψη στον κτηνίατρο(με σκύλο γίνεται). ΜΠΟΡΩ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΣΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΟΔΥΝΗΡΟ.

Ας αρχίσουμε από τον γατοφόρο. Αν τον έχουμε αποθηκευμένο μέσα σε κάποια ντουλάπα, στην αποθήκη ή κάπου που δε έχει πρόσβαση η γάτα, δεν γνωρίζει ούτε την ύπαρξή του, ούτε τη μυρωδιά του. Είναι απολύτως λογικό λοιπόν, όταν τη βάζουμε μέσα απροειδοποίητα σε ένα ξένο σε όψη και μυρωδιά μέρος να στρεσσάρεται σε υπερβολικό βαθμό. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εντάξουμε τον γατοφόρο μέσα στη ζωή και τις συνηθειες του παιδιού μας. Βρίσκουμε λοιπόν ένα βολικό μέρος για τη γάτα και για εμάς και τοποθετούμε ΜΟΝΙΜΑ εκεί τον γατοφόρο χωρίς το πορτάκι του. Βάζουμε μέσα την αγαπημένη κουβερτούλα, ψεκάζουμε με βαλεριάνα ή κάτνιπ και αφήνουμε το χρόνο να κάνει τη δουλειά του και η γάτα να το κάνει φωλίτσα της. Έτσι την επόμενη φορά που θα χρειαστεί επίσκεψη στον γιατρό η όλη διαδικασία θα είναι λιγότερο αγχωτική γιατί θα είναι μέσα στη γνώριμη φωλιά της. Μην περιμένετε να συνηθίσει το κλουβάκι αμέσως και μηντην πιέσετε να μπει όταν θα το τοποθετήσετε στο χώρο. Πιθανότατα τον πρώτο καιρό να το βλέπει σαν κάτι εχθρικό, ειδικά αν το έχει συνδυάσει με προηγούμενη επίσκεψη στο γιατρό και πόνο. Βάλτε τον στο χώρο που η γάτα περνά τις περισσότερες ώρες της ημέρας, ιδανικά σε μέρος όπου μπορεί να έχει οπτική στον υπόλοιπο χώρο. Αν τις δίνεται λιχουδιές βάλτε από καμιά και εκεί (όχι όλες, είπαμε δεν την πιέζουμε ποτέ τη γάτα, ούτε έμμεσα). Εφαρμόζοντας την παραπάνω τακτική, θα διαπιστώσεται πόσο πιο εύκολα θα βάλετε τη γάτα σας μέσα την επόμενη φορά που θα χρειαστεί μεταφορά. Ο βασικός λόγος που σας αντιστεκόταν μέχρι τώρα είναι πως πηγαίνατε να τη χώσετε σε ένα άγνωστο μέρος. Εφόσον το συνηθίσει και αράζει εκεί θα τη βάζετε μέσα με πολύ μεγαλύτερη ευκολία.

Καταφέραμε λοιπόν και βάζουμε τη γατα μας πολύ πιο εύκολα και με λιγότερο στρες για αυτήν στο κλουβάκι της. Δεν τελειώσαν όμως εδώ τα πράγματα. Ο γατοφόρος θα βγει εκτός σπιτού με αποτέλεσμα οι αισθήσεις τις γάτας να βομβαριστούν με πάρα πολλά νέα και άγνωστα δεδομένα που προκαλούν στρες. Τα φώτα, οι φωνές και οι θόρυβοι καθώς και νέες εικόνες. Πολλές μαζεμένες νέες πληροφορίες που δεν έχει μάθει να τις επεξεργάζεται και την προκαλούν φόβο και άγχος. Όλα αυτά μπορούμε πολύ εύκολα να τα αποκλείσουμε και να εξασφαλίσουμε λίγο περισσότερη ηρεμία στη γάτα σκεπάζοντας απλά το γατοφόρο με μια κουβερτούλα ή μεγάλη πετσέτα. Μειώνουμε κατά πολύ έτσι τα επιπλέον ερεθίσματα που στρεσσάρουν τη γάτα και την αφήνουμε να συγκεντρωθεί στο μικρό, ασφαλές της σκοτεινό μέρος και να αντιμετωπίσει την όλη διαδικασία πιο εύκολα. Μέσα στο αυτοκίνητο οδηγάμε ήρεμα χωρίς απότομα φρεναρίσματα και επιταχύνσεις και χωρίς να βρίζουμε τους άλλους οδηγούς. (Εγω για το τελευταίο δυσκολεύομαι, αλλά τι να κάνεις…). Βοηθάει επίσης μουσική που γνωρίζει η γατούλα σας ή ειδική που ηρεμεί γάτες. Κομμάτια με άρπα και πιάνο υποτιθεται κάνουν καλή δουλειά.

Φτάσαμε λοιπόν και στο γιατρό. Αν το γατάκι σας είναι ιδιαίτερα φοβικό με την όλη διαδικασία, φροντίστε αν υπάρχει δυνατότητα, το ραντεβού να μην είναι σε ώρες αιχμής του κτηνιατρείου. Αν δε γίνεται, δεν παρατάμε ποτέ στο χώρο αναμονής τη γατούλα μόνη της στο κλουβί για κάνενα λόγο. Αν υπάρχουν σκυλιά χωρίς λουρί ή λάσκα από τους κηδεμόνες τους, τους ζητάμε ευγενικά να τα περιορίσουν γιατί το φυσιολογικό είναι ο σκύλος να πάει να μυρίσει το γατοφόρο, αλλά η όψη και ο ήχος του ρουθουνίσματος μπορεί να πανικοβάλουν τη γάτα. Επίσης εξήγούμε σε τυχόν παιδάκια που έχουντην περιέργια να δουν τι έχει το κλουβί και να χτυπήσουν τα κάγκελα πως ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ.

Ακολουθόντας όλα τα παραπάνω θα διαπιστώσεται και οι ίδιοι πως η «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ» δε θα είναι πλέον τόσο πιεστική και οδυνηρή ούτε για τη γατούλα σας ούτε και για σας. Σε επόμενο post θα σας πούμε μυστικά και θα σας δείξουμε και βιντεάκι πως να χειριστείτε τη γατούλα μέσα στο γιατρό κάνοντάς του και τη ζωή πιο εύκολη.