IMG 0786

Πολλοί από τους γονείς μίας γάτας έχουν σκεφτεί, να φέρουν και μια δεύτερη στο σπίτι. Κάποιοι το επιχείρησαν με αποτυχία!

Τα κίνητρα ενός γατο-γονιού να προσθέσει ένα νέο μέλος στην οικογένεια είναι πολλά. Να εξασφαλίσει πως η γατούλα του δεν νιώθει μοναξιά ή να σώσει μία από τους κινδύνους της αδέσποτης ζωής. Κίνητρα αγνά, που του φέρνουν απογοήτευση όταν το αποτέλεσμα είναι να γίνει μάρτυρας… εχθροπραξιών στο σπίτι, από το παλιό προς το νέο μέλος. Αναμένοντας χαρά και παιχνίδι, αντικρίζει σηκωμένη τρίχα, προτασσόμενα νύχια και ακούει ήχους που μέχρι τώρα δεν ήξερε πως μπορούσε να βγάλει η δική του γάτα.

Το αποτέλεσμα είναι η εγκατάλειψη του όλου εγχειρήματος και (ακόμη χειρότερα) η εξαγωγή λανθασμένων συμπερασμάτων. «Η γάτα μου δεν θέλει άλλη στο σπίτι», «η γάτα μου είναι μοναχικός χαρακτήρας», «η γάτα μου είναι στριμμένη και βγάζει επιθετικότητα». Πορίσματα που, δυστηχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται στην ελλιπή κατανόηση της αντίληψης της γάτας σχετικά με το πως ορίζεται η  κοινωνικοποίηση, η  συμβίωση και η αρμονική συνύπαρξη της με μια άλλη αλλά και στη σύγχυση της συμπεριφοράς της με την αντίστοιχη του σκύλου

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Οι γάτες είναι ζώα της συνήθειας. Όταν κάτι στη ζωή τους αλλάζει, αυτόματα προκαλεί στρες. Η ηρεμία τους μπορεί να διαταραχθεί ακόμη και με πράγματα που σε μας φαίνονται ασήμαντα όπως η μετακίνηση επίπλων, οι διαφορετικές ώρες ταΐσματος, η άφιξη ενός φιλοξενούμενου ή ακόμη και η αλλαγή του δικού μας προγράμματος.

Πιο δραστικές αλλαγές στη καθημερινότητα μας όπως μετακομίσεις, θάνατοι ή εν προκειμένω η άφιξη ενός καινούργιου ζώου συνταράζουν ψυχικά τη γάτα μας.  Την εντάσσουν σε μια στρεσογόνα κατάσταση που, ανάλογα με το χαρακτήρα της, την εκδηλώνει και την εκτονώνει ποικιλοτρόπως .

Να θυμάστε επίσης πως οι γάτες είναι ζώα χωροκτητικά.  Όταν λοιπόν μία νέα γάτα εισέρχεται στο χώρο που θεωρεί δικό της, τη βλέπει σαν εισβολέα και σαν απειλή για τους απαραίτητους πόρους της όπως φαγητό, θέσεις ύπνου ή χαλάρωσης ή ακόμα και χάδια που θα πρέπει να υπερασπιστεί και να διεκδικήσει.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν πως η όποια επιθετικότητα προς ένα νέο μέλος είναι σημάδι φυσιολογικής συμπεριφοράς.

Οι «κοινωνίες» στις γάτες

Ας παρατηρήσουμε τι συμβαίνει στη φύση. Από όλα τα αιλουροειδή, τα λιοντάρια και οι γάτες είναι αυτά που ζουν σε αγέλες, αναπτύσσοντας κοινωνικές σχέσεις και ιεραρχίες. Σύμφωνα λοιπόν με την ηθολογία, που έχει ως αντικείμενο έρευνας την εξήγηση της συμπεριφοράς των ζώων, οι γάτες ωθούνται ενστικτωδώς στη κοινωνικοποίηση τους προκειμένου να αυξήσουν τι πιθανότητες επιβίωσης τους.

Σε πιο προσωπικό επίπεδο, την απάντηση που θεωρητικά δίνουν τα βιβλία, μου την έδωσε στην πράξη η συνεχής παρατήρηση των αδέσποτων γατών που φροντίζω και μάλιστα σε διαφορετικές περιοχές. Εκεί διαπίστωσα πως καμία γάτα δεν είναι μοναχική, το αντίθετο μάλιστα αφού όλες εκδηλώνουν προτιμήσεις στις παρέες τους. Αν σκεφτείτε καλύτερα, θα θυμηθείτε και οι ίδιοι εικόνες με γάτες σε παρέες να απολαμβάνουν τον ήλιο!

Όπως στη φύση, έτσι και στο σπίτι μια δεύτερη γάτα είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση ισορροπίας και καλής ψυχολογίας.

Από την παρέα στο παιχνίδι

Η παρέα επίσης μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη στην ευζωία της γάτας, διότι στην περίπτωση που είναι ηλικιακά κοντά με το νέο μέλος και ταιριάξουν οι χαρακτήρες τους, το πιθανότερο είναι πως θα περνάνε χρόνο μαζί παίζοντας.

Το παιχνίδι είναι απαραίτητο στη γάτα για την εκτόνωση της ενέργειας. Όταν αυτή ενέργεια δεν εκτονώνεται, τις περισσότερες φορές οδηγεί σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές όπως υπερβολικό νιαούρισμα, υπερβολικό ξύσιμο, ζημιές για να τραβήξει την προσοχή, μέχρι και επιθετικότητα. Παράλληλα βοηθάει και στη διατήρηση του σωστού βάρους και την εκγύμναση των μυών και αρθρώσεων μειώνοντας τις πιθανότητες για πρόωρα προβλήματα υγείας.

Η συμβουλή του TheCrazyCatGentleman

Η συμβουλή μου είναι, ναι, να πάρετε παρέα στη γατούλα σας. Με το που θα ξεκαθαριστούν οι ρόλοι και θα αναπτυχθούν τα απαραίτητα συμπεριφορικά μοτίβα στη μεταξύ τους σχέση, μόνο καλό θα κάνετε στη γατούλα σας κάνοντας την καθημερινότητα της πιο ενδιαφέρουσα. Μην ξεχνάτε επίσης πως θα σώσετε μια ακόμα ψυχούλα από τους άπειρους κινδύνους  που κρύβει η ζωή στους δρόμους παρέχοντάς της το παντοτινό της σπίτι.

Προσοχή όμως στον τρόπο που θα  φέρετε τη νέα γάτα στο χώρο σας. Κάνοντας σωστά την προσαρμογή θα εξασφαλίσετε μια ειρηνική συμβίωση, ενώ φέρνοντας τη με λάθος τρόπο μπορεί να πυροδοτήσετε μια εχθρική κατάσταση που μπορεί να χειροτερεύει με τον καιρό, ελλοχεύοντας πολλούς κινδύνους ακόμα και για την υγεία των γατών. Πάντως, ακόμα και να έχετε κάνει λάθος το πρώτο βήμα μην απογοητεύεστε. Το καλό με τις γάτες είναι ότι μπορεί να γίνει RESET και ξεκινώντας τη διαδικασία αυτή τη φορά με το σωστό τρόπο.