Πως να βοηθήσετε το γατάκι σας να παίζει μαζί σας χωρίς να σας αφήνει σημάδια

Πολλοί φίλοι και φίλες μου στέλνουνε μηνύματα έχοντας ένα κοινό, συνηθισμένο, αλλά δυσάρεστο θέμα με το νέο γατάκι που υιοθέτησαν. «Είναι γλυκό, χαδιάρικο, παιχνιδιάρικο αλλά δαγκώνει πολύ την ώρα που παίζουμε».

Η συμπεριφορά αυτή δεν είναι έκπληξη, αντίθετα θεωρείται ένα από τα είδη επιθετικότητας της γάτας. Μάλιστα έχει τη δική της ξεχωριστή μερίδα στη σχετική βιβλιογραφία, όπου τη συναντάμε ως «playtime aggression». Δεν έχει καμία σχέση με το δάγκωμα την ώρα του χαϊδέματος ή το δάγκωμα σε άσχετες φάσεις με μορφή επίθεσης. Αυτά θα τα αναλύσουμε ξεχωριστά.

Αυτό που οφείλουμε εμείς να κάνουμε είναι να την προλάβουμε. Να τη σταματήσουμε νωρίς, πριν μεγαλώσουν τα δόντια της γάτας και εξελιχθεί σε μια επικίνδυνη συμπεριφορά. Ειδικά όταν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Κάθε πρόβλημα έχει και τη λύση του! Παρακάτω θα δούμε ορισμένες δοκιμασμένες πρακτικές που θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα… σε όλους. Και τα δικά μας χέρια να είναι άθικτα από τα σημάδια αλλά και το γατάκι μας να συνεχίζει να απολαμβάνει το παιχνίδι.

Δε χρησιμοποιούμε ποτέ τα δάκτυλά μας ως παιχνίδι και για να τραβήξουμε την προσοχή της γάτας

Το παιχνίδι είναι αναγκαίο για την ψυχολογία κάθε γάτας, καθώς προσομοιώνει τη διαδικασία του κυνηγιού. Ένστικτο βαθιά ριζωμένο σε κάθε αιλουροειδή, όπως η γάτα. Χρησιμοποιώντας λοιπόν το χέρι μας για παιχνίδι το βάζουμε στη θέση του θηράματος. Και το ένστικτο της γάτας ορίζει ότι για να ολοκληρωθεί ο κύκλος του κυνηγιού ΠΡΕΠΕΙ να το σκοτώσει. Αυτό θα το κάνει γραπώνοντας το, δαγκώνοντας και χτυπώντας με τα πίσω πόδια. Αν σας θυμίζει κάτι αυτή η περιγραφή, τότε σίγουρα έχετε βρεθεί στη συγκεκριμένη κατάσταση. Η ευθύνη όμως ανήκει σε εσάς, που πυροδοτήσατε τον κύκλο του κυνηγιού!

Πάμε και στις… πρόχειρες λύσεις. Σε όσους δηλαδή χρησιμοποιούν κουβέρτες και σεντόνια ως κάλυμμα των χεριών. Το αποτέλεσμα εδώ όχι μόνο δεν είναι το αναμενόμενο, αλλά φέρνει επιπλέον σύγχυση στη γάτα και κάνει τα πράγματα χειρότερα.  Φανταστείτε λοιπόν να κοιμάστε σκεπασμένοι και να κουνήσετε τα άκρα σας μέσα στον ύπνο. Η γάτα θα…. Θυμηθεί πως τα άκρα που κουνιούνται κάτω από το σεντόνι είναι το παιχνίδι σας! Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι παρανοϊκή, ούτε θέλει να σας σκοτώσει στον ύπνο σας. Η ευθύνη και πάλι ανήκει σε εσάς και όσα της δώσατε να καταλάβει.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος λοιπόν για να παίξω με το γατάκι?

Πιο πάνω αναφέραμε πως όταν η γάτα παίζει είναι μια προσομοίωση του κυνηγιού που κάνει στη φύση. Τα καλάμια με το σχοινί που στην άκρη του έχουν κάποιο ποντικάκι, κουκλάκι, φτερά κτλ είναι τα ιδανικότερα παιχνίδια για τη γάτα για τους εξής λόγους:

  1. Παίρνουμε μέρος στο παιχνίδι και εμείς, αλληλοεπιδρώντας με τη γάτα και χτίζοντας με τον καλύτερο τρόπο τη σχέση μας. Ταυτόχρονα της προσφέρουμε την σωματική εκτόνωση και την ψυχική άσκηση που τόσο αναγκαία είναι.
  2. Παίζουμε από απόσταση, έτσι τα χέρια μας γλιτώνουν από γρατσουνιές και δαγκώματα
  3. Η γάτα ασκεί όλους τους μύες της καθώς τρέχει αλλά και κάνοντας αυτά τα απότομα και εκρηκτικά άλματα, χαρακτηριστικό των αιλουροειδών
  4. Εφόσον παίξουμε με το σωστό τρόπο και προσομοιώσουμε ένα πιθανό θήραμά της, δίνουμε στη γάτα τη δυνατότητα να κάνει αυτό για το οποίο γεννήθηκε. Να είναι ο πιο αποτελεσματικός κυνηγός.
  5. Αφήνοντας τη γάτα στο τέλος να πιάσει το θήραμα της ολοκληρώνοντας τον κύκλο του κυνηγιού, την προσφέρουμε την ψυχική ηρεμία που χρειάζεται καθώς εκπλήρωσε το στόχο της.

Σημαντική σημείωση: Πάντα στο τέλος μαζέψτε το παιχνίδι. Το σχοινί μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα. Επίσης κρύβοντας τα παιχνίδια οι γάτες δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν ξαναεμφανίζονται, ενώ αν τα αφήσετε στο χώρο θα τα βαρεθούν εύκολα.

 

Τι κάνουμε αν η γάτα μας μαγκώσει το χέρι

Πριν κλείσουμε το σημερινό blog, μια τελευταία παράγραφος για τα ατυχή περιστατικά που τελικά το χέρι μας θα καταλήξει μέσα στα δόντια της.

Σε καμία περίπτωση δεν το τραβάμε προς τα πίσω. Όπως εμείς αντανακλαστικά αν μας πονέσει κάτι το χέρι, το τραβάμε προς τα πίσω, έτσι και η γάτα όταν πιάσει κάτι στη λαβή θανάτου της και πάει να απομακρυνθεί, αντανακλαστικά τα νύχια εκτείνονται και το στόμα δαγκώνει για να ακινητοποιήσει το θήραμά της, εγκλωβίζοντάς το. Τραβώντας δυνατά για να αποφύγουμε τη λαβή το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να τραυματιστούμε περισσότερο.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βραχυκυκλώσουμε το σύστημα αντανακλαστικών της γάτας. Για να το κάνουμε αυτό αντιδρούμε με αντίστροφο ακριβώς τρόπο. Σπρώχνουμε δηλαδή το χέρι μας ΠΡΟΣ το μέρος της γάτας. Μόλις το κάνετε αυτό η γάτα θα μπερδευτεί και θα χαλαρώσει σχεδόν εντελώς τη λαβή της. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή θα τραβήξετε το χέρι σας, χωρίς να στάζει αίμα και να έχει χαρακιές