Πολλές φορές στην προσπάθεια να φέρουμε μία καινούργια γατούλα στο σπίτι, χωρίς να το θέλουμε και να το γνωρίζουμε,  κάνουμε κάποια βασικά λάθη που είτε καθυστερούν την προσαρμογή είτε την οδηγούν σε αποτυχία. Συνήθως ο λόγος είναι πως «μεταφράζουμε» τις αντιδράσεις καθώς και τον τρόπο επικοινωνίας της γάτας μέσα από ανθρώπινο πρίσμα. Τέτοια λάθη έκανα και εγώ στην αρχή και επειδή συνειδητοποιώ πως τα επαναλαμβάνουν σχεδόν πολλοί, νομίζοντας πως είναι ασήμαντα, έφτιαξα την παρακάτω λίστα.

  1. Μην φέρνετε κατευθείαν σε επαφή τις γάτες σας. Χρειάζεστε το δωμάτιο απομόνωσης για το νέο γατάκι, που ιδανικά δεν πρέπει να το αντιληφθεί η υπάρχουσα γάτα.
  2. Μην περνάτε όλο τον χρόνο σας με το νέο γατάκι. Αντίθετα δώστε παραπάνω σημασία στην υπάρχουσα γάτα.
  3. Μην παίρνεται αγκαλιά το νέο γατάκι πλησιάζοντας την παλιά για να το μυρίσει. 
  4. Μην φέρνετε σε επαφή τις γάτες μέσω τζαμιού. Το μόνο που θα πετύχετε είναι να… ρίξετε λάδι στη φωτιά. Κι αυτό επειδή στερείτε στις γάτες βασικές τους αισθήσεις, την όσφρηση και την ακοή. Βλέποντας μόνο μια φιγούρα γάτας χωρίς να μπορούν να προχωρήσουν σε αναγνώριση, τους δημιουργεί σύγχυση, στρεσάρονται και όλο αυτό μπορεί να βγει σε επιθετικότητα, ακόμα και στον άνθρωπο που είναι δίπλα.
  5. Μην πιέζετε καταστάσεις. Οι γάτες είναι ζώα που χρειάζονται  χρόνο.  Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες για κάθε στάδιο της προσαρμογής και περάστε στο επόμενο, μόνο αν σιγουρευτείτε πως οι αντιδράσεις της γάτας σας βελτιώθηκαν στον επιθυμητό βαθμό. Κάποιες προσαρμογές μπορεί να διαρκέσουν και μήνες, ειδικά σε περιπτώσεις γατιών άνω των τεσσάρων ετών.
  6. Αποφύγετε τους καυγάδες κατά τη διάρκεια της προσαρμογής. Δείτε το και σαν μια καλή αφορμή… νιρβάνας με σύντροφο, γονείς ή παιδιά! Το στρες της γάτας μπορεί να ενταθεί με οποιαδήποτε επιπλέον ένταση στο σπίτι.
  7. Μην απογοητεύεστε, μην σκεφτείτε να τα παρατήσετε. Ακόμη και ο χειρότερος εφιάλτης μπορεί να λυθεί. Εδώ είμαι εγώ, να βοηθήσω σε ό,τι χρειαστεί!
  8. Το λέιζερ δεν είναι παιχνίδι! Είναι παράγοντας υπερδιέγερσης για τη γάτα, καθώς αδυνατεί να το πιάσει και εκείνο εμφανίζεται και εξαφανίζεται απότομα και ανεξήγητα για την ίδια. Κάτι που μπορεί να τη θυμώσει, να τη νευριάσει και να φέρει επιθετικότητα.
  9. Η γάτα ξέρει πως λειτουργεί η πόρτα σας! Ανοίγοντάς την ελάχιστα και κρατώντας τη με το χέρι ή το πόδι εκείνη θα προσπαθήσει με ορμή να ξεπεράσει το εμπόδιο.
  10. Μη χρησιμοποιείτε catnip, ειδικά αν δεν το έχετε ξαναδοκιμάσει στη γάτα σας. Σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των γατών λειτουργεί διεγερτικά όπως η κοκαΐνη, δημιουργώντας επιθετικότητα.